Free Heri heri For all

Heri Heri Is De Caribbean Bowl Van Suriname

Heri Heri is een typisch Creools-Surinaams gerecht waarin aardvruchten, met een gekookt ei en bakkeljauw samen gegeten worden. 

Samenstelling

Heri-Heri is een gerecht dat is samengesteld uit aardvruchten, bakkeljauw en een hardgekookt ei. Het recept is ontstaan in de Surinaamse koloniale tijd. Totslaafgemaakten moesten hard werken en fysiek zwaar werk verrichten op plantages. Hun voedsel bestond doorgaans uit niets meer dan bananen en aardvruchten, soms aangevuld met gepekeld vlees en gezouten vis. Toch verstonden zij de kunst hieruit heerlijke gerechten te bereiden, waaronder Heri-Heri.

Bewoners van de Surinaamse districten beschikten doorgaans over kippen en hun eieren. Zij voegden het gekookte ei toe aan het reeds bestaande recept. Totslaafgemaakten die van de plantages wegliepen en samen een nieuw thuis stichtten in de binnenlanden voegden op hun beurt de paarse zoete patat toe, door hen ook wel Blauwkop genoemd. Deze smakelijke en oogstrelende knol behoorde niet standaard tot het voedsel van de bewoners in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. De Paarse Napi was wel beschikbaar en daarin vonden zij een prima alternatief.

Na de Afschaffing

Na de afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863 bleven de mensen vasthouden aan eetgewoontes, die soms al generatieslang in de familie waren. Zo is Heri-Heri een gerecht met een rijke geschiedenis, die nog steeds veel liefhebbers weet te trekken. In de loop der jaren zijn nog tal van andere variaties bedacht. Zo vindt de een het lekker om er een bladgroente bij te geven, een ander kiest voor kousenband. 

Mijn oma serveerde er graag pompoen bij. Niet alleen vanwege de prachtig contrasterende kleur van dit ingrediënt, maar ook omdat de zachte structuur en subtiele smaak een heerlijke smaakexplosie opleverde in combinatie met meer stevige ingrediënten als cassave en groene banaan. Ik heb deze verandering van jongs af aan met beide armen omarmd en dat ziet u terug op uw bord.

Reserveren

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en aanbiedingen, meld je dan nu aan!